HUAWEI'nin son durumu hakkında...

Yaklaşık 2 ay sonunda tekrar sizlerleyim.Bu 2 aylık pasif dönemi sizlerden af dileyerek bu yazı ile sonlandırıyorum.Malumunuz ABD ile ÇIN'in ekonomik savaşı neticesinde en çok zararı gören firma şüphesiz Huawei oldu.Türk medyasında ve sosyal medyada ki yanlış haberleri Oğuzhan Yüksel'in Teknoess grubunda yazdığı yazı ile doğruluğa çekmek istiyorum;

Oğuzhan Yüksel'in yazısı;
Evet arkadaşlar bir sürü şey söyleniyor, özellikle Türk haber sitelerinde çokça yanlış şeyler yazılıyor onların hepsini toparlayıp tamamen doğru bir şekilde aktarmak için bu yazıyı yazıyorum. Öncelikle Huawei Android ile olan erişimini kaybetmedi. Huawei sadece Google servisleri ile olan bağlantısını, yani Google desteğini kaybetti.

1) Bundan sonraki Huawei telefonlarına ne olacak?

-Bundan sonra çıkacak hiçbir Huawei marka telefonda Google servisleri desteği bulunmayacak.
-Android ile çıkabilir bu kendi seçimleri.

2) Şuanki telefonlara ne olacak? Güncelleme alacak mı?

-Bu konu tamamen Huawei'ye kalmış. Eğer telefonlara güncelleme verirse bu telefonlar Google servisleri desteğini kaybedecek.
-Eğer güncelleme vermezse yani aynı Android sürümünde kalırsa Google servisleri çalışmaya devam edecek.
-Fakat resmi açıklamaya göre Huawei Android "güvenlik güncellemesi" desteğini devam ettirmeyi, yani Google servisleriyle bağlantıyı kesip Android'i güncellemeyi göze almış gibi. Resmi açıklamayı eklere ekliyorum. Fakat burada cevabını kimsenin bilmediği bir başka soru ortaya çıkıyor. Huawei sadece "güvenlik güncellemesi" mi verecek? Özellik güncellemesi almayacak mı? Bunu şuanlık kimse bilmiyor.

3) Peki Google servisleri olmamasının zararları neler?


-Öncelikle Huawei'nin Çin versiyonu telefonlarında bilindiği gibi Google servisleri zaten yok. Kendi App Store'ları + kendi uygulamaları vs. var. Fakat bunların hepsi Çin'de çalışması için ayarlı ve bunu globale taşımak oldukça zor. Diğer bir husus ise global kullanıcıların hayatının neredeyse her alanında Google servislerini kullanması. YouTube, Maps ve diğer birçok servis telefonlarımızda önyüklü olarak geldiğinden herkes bunları kullanmaya alışık ve kullanmasa bile zamanla kullanmaya başlamış.
-Bu konuda bir diğer husus ise üçüncü parti uygulamaların çalışma sıkıntıları. Örneğin kullandığınız banka uygulaması telefonunuzun rootlu olup olmadığını veya o an lokasyonunuzun nerede olduğunu öğrenme gibi işlemleri Google Servisleri üzerinden yapabilir. Eğer cihazınızda Google Servisleri yoksa (ki olmayacak) bu tür veya buna benzer işlerini Google servisleri ile halleden uygulamalar hata verebilir ve uygulama sahiplerinin/geliştiricilerinin bunu güncellemeleri gerekir.

4) Huawei bilgisayarları

-Huawei'i yalnızca Google banlamadı bildiğiniz üzere. Bu bir Amerika hükümeti yasası olduğu için Intel, Nvidia ve Microsoft da Huawei'i banlayanlar arasında. Bildiğiniz gibi Intel büyük bir chipset, Nvidia çok büyük bir ekran kartı, Microsoft da Windows'un sahibi. Dolayısıyla Huawei'nin bu üçüne sahip olmadan bilgisayar departmanı komple bitmiş gibi gözüküyor. Ek olarak Intel Huawei'i server işlemcileri konusunda da desteklemeyi kesti. Kendi uygulama merkezlerini ve serverlerini kurmaya çalışacak olan Huawei'nin böyle şeylerden mahrum kalması da elbette ki ayrı bir sıkıntı.

5) Diğer çinli markalar bundan etkilenecek mi?

-Bu soruya kesin bir cevap kimse veremez ama benim fikrimce: Hayır, etkilenmeyecekler. Sebebi de Amerika tarafından banlanan iki Çinli (Huawei ve ZTE)'nin banlanma sebepleri ağ üzerindeki çalışmaları. ZTE'nin 5G çalışmaları riskli ve ülkeyi tehdit ettiği için banlanmıştı zaten takip edenler bilir. Huawei'nin de genel banlanma sebebi bu. Diğer firmaların bu konuda bir çalışması olmaması ve neredeyse bütün network çiplerini Qualcomm & Broadcom ikilisinden alması dolayısıyla bunun olacağını düşünmüyorum.



Benim kanım ise şu şekilde;

Akıllı cihaz dendiğinde akla gelen ilk işletim sistemi maalesef ki ANDROİD.Maalesef diyorum çünkü Android bu piyasada tek başına,rakipsiz.Rakipsizlik ise rahatlık,rekabetten uzak bir ortam demek.Eğer ABD bu ambargoya devam eder,Huawei'ye kendi işletim sistemini yapmaya zorlarsa işler daha da kızışır.Bu sayede telefon dünyasında çok farklı şeyler olabilir.Ancak olumsuz düşünürsek de ikinci bir NOKIA-Windows Phone vakası ile karşılaşabiliriz.Keza WP cihazlar gerek IOS gerekse Android'den daha kompakt ve performanslı idi.Lakin uygulama mağazasında ki yetersizlik bu iki firmanında çöküşünü getirmişti.Yine bu açıdan baktığımızda Huawei'nin uygulama açığını kapatması,gerekirse .apk uzantılı dosyaları çalıştırabilecek bir işletim sistemi oluşturması gerekiyor.

Uzun lafın kısası bu son olaylar için yorum yapmak çok zor.Çünkü her an her şey olabilir.


                          ----GÜNCELLEME----

21.05.2019 Saat 08.00 Suları


ABD ticaret Bakanlığı, kara listedeki Huawei'ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı. Huawei bu süreçte, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi için ABD'de üretilen bazı ürünleri satın almaya devam edebilecek. ABD, böylelikle Huawei teknolojisine dayanan bazı ürün ve hizmetlerin sekteye uğramasını engellemeyi amaçlıyor. Fakat Huawei, yeni ürün üretmek için ABD menşeli parça ve bileşenleri satın alamayacak.


22.05.2019

Mate 20 pro Android Q beta programından çıkartıldı.Bu karar sonrasında Android Q beta programında Huawei cihazı kalmadı.

07.06.2019

Google,ARM,SD,Wi-Fi,Qualcomm,Intel gibi bir çok büyük firmanın ambargo uyguladığı Huawei'ye bir ambargo da Facebook'dan!Facebook'un açıklamasına göre Huawei'nin yeni cihazlarında Facebook,Whatsapp ve Instagram kullanılamayacak.Eski cihazlar ise bu karardan etkilenmeyecek.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir.2 aylık boşluğumun amatörlüğü de varken,varsa hatalarımı maruz görün.Ayrıca Oğuzhan Yüksel'e de çokca teşekkürlerimi sunuyorum.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

Yorumunuz için teşekkürler...